De vzw Ouderraad Simonnet heeft decretaal vastgelegde bevoegdheden.

• Vertegenwoordiging in de schoolraad: de ouderraad kan ouders afvaardigen naar de schoolraad. Dit is een formeel participatieorgaan op school waar naast ouders, ook het personeel en de lokale gemeenschap.
  • Adviesbevoegdheid: de ouderraad kan zowel op vraag van de schoolraad als op eigen initiatief advies uitbrengen aan de schoolraad. De ouderraad kan zich uitspreken over alle aangelegenheden waarover de schoolraad overlegbevoegdheid heeft.
  • Informatie en communicatie: om een degelijk advies te geven aan de schoolraad, moet de ouderraad over voldoende informatie beschikken. De ouderraad heeft daarom recht op informatie. Dit recht wordt uitgeoefend via de oudervertegenwoordigers in de schoolraad. Dit betekent dat als de ouderraad een vraag naar informatie heeft, deze via de leden van de schoolraad aan het schoolbestuur gericht moet worden. De ouderraad heeft een informatie- en communicatieplicht over de activiteiten en standpunten tegenover al het personeel, alle leerlingen en alle ouders.

De ouderraad telt momenteel een twintigtal leden en vergadert een vijftal keer per schooljaar op school, in aanwezigheid van de directeur en één of meerdere leerkrachten. Tijdens die vergaderingen bespreekt men de werking van de school en worden voorstellen, adviezen, klachten of problemen behandeld. Daarnaast staat de ouderraad in voor de organisatie van activiteiten zoals schoolfeest, grootouderfeest, … Met de inkomsten hiervan ondersteunt de ouderraad mee de werking van de school.

Liesbeth Lampens

Mama van Claeys Clément L3 + Alizée L2